Januari

Augustus

75 jaar Bevrijding Oosterhout

Woensdag 11 september

Sunset March voor alle inwoners van Oosterhout.

Verzamelen om 19:20 uur bij het monument op de Waaldijk naast de brug de Oversteek. Na een uitleg door de stadsgids gaan we naar het startpunt aan de Nijmeegse kant van de brug.

Zonsondergang is die dag om 20:00 uur.

Donderdag 19 september.

Lezing in Dorpshuis De Schakel

Toegang gratis

19:30 uur ontvangst genodigden en belangstellenden met koffie en cake

20:00 uur aanvang lezing

20:00 – 20:15 uur Frans Spaan

20:15 – 20:45 uur Dorine Steenbergen en Anja Adriaans

20:45 – 21:00 uur Pauze

21:00 – 22:15 uur Frank van Lunteren

Na afloop napraten aan de bar met diverse sprekers

Vrijdag 20 september

Herdenking bij het monument aan het Vredesplein Oosterhout om 19:00 uur.

Met medewerking van SamSam en Con Amore

Via een estafette door leerlingen van SamSam zal het Vredesvuur voorafgaand aan dit tijdstip vanaf het monument op de Waaldijk bij de brug De Oversteek naar het monument aan het Vredesplein worden gebracht.

Daar zullen 75 fakkels worden ontstoken, gedichten voorgelezen en bloemen gelegd namens de Gemeente, Dorpsraad en SamSam.

De Dorpsstraat tussen de Stationsstraat en de kruising met de Zandstraat en Gansstraat zal tussen 18:45 – 19:45 uur afgesloten worden.

Op zaterdag 21 september en zondag 22 september is er een expositie in de Leonardus kerk van 13:00 – 15:00 uur

De expo zal bestaan uit veel fotomateriaal van Oosterhout in 1944 – 1945 en uit achtergebleven voorwerpen , waaronder militaire gereedschappen en gebruiksartikelen, veelal na de bevrijding door de lokale bevolking nog gebruikt, ammunitie (onklaar), onderdelen van tanks (Sherman en Brencarrier) en boordgeschut  van een Engels Spitfire vliegtuig.

Ook wordt er aandacht aan de wederopbouw van Oosterhout geschonken.

Zaterdag 21 september

Tussen 09:00 uur en 17:00 uur zijn er diverse activiteiten.

09:00 uur tot 11:00 uur. Rondrit door Oosterhout en statische show in de Dorpsstraat door 25 historische WOII voertuigen, waaronder een aantal Sherman tanks.

De rondrit begint om 09:00 uur ter hoogte van de oude voetbalvelden aan de Oosterhoutsestraat.

De colonne verplaatst zich via de Oosterhoutsestraat, Dorpsstraat, Gansstraat, Peperstraat en de van Woerkomstraat naar de Dorpsstraat, waar de voertuigen worden opgesteld voor een statische show.

Houdt rekening met verkeershinder op de diverse wegen bij het passeren van de voertuigen en afsluiting van de Dorpsstraat tussen de kruising met de Zandstraat/ Gansstraat en de Pastoor Savenijelaan tussen 09:15 en 11:15 uur.

Fotoshoot

Op de foto uit 1944, zie het begin van dit artikel, staan 5 Sherman tanks op de Waaldijk bij de Dorpsstraat. Deze situatie zal nu worden nagebootst door 5 Sherman tanks uit de colonne na de rondrit. Zij zullen op de authentieke locatie gaan staan als in 1944. Ook de bemanningen op de foto zullen weer op dezelfde plaats gaan staan. Er is gelegenheid tot fotograferen of filmen. De fotoshoot zal ongeveer een kwartier duren.

10:30 uur. Opstellen bij Merkus voor de optocht naar de nieuwe John R. Towle straat met Con Amore, leerlingen van SamSam, genodigden en belangstellenden. Onder de genodigden zijn diverse familieleden van oud-strijders van de 82nd Airborne Division, die speciaal uit Amerika zijn overgekomen. Ook zal de nog enig rijdende WOII bus in Nederland deel uitmaken van de optocht met mogelijkheid tot meerijden, zie foto.

De aanwezigheid van de bus wordt mogelijk gemaakt dankzij Klokgroep BV te Nijmegen

11:00 uur. Onthulling van de straatnaam John R. Towle voorafgegaan door diverse sprekers en muziek van Con Amore, het Leonarduskoor en een speciaal optreden van Dick van Altena met een voor deze gelegenheid geschreven lied over John R. Towle.

Tussen 10:30 en 11:45 uur zullen alle zijstraten op de route v. Woerkomstraat en Peperstraat naar de Dijkstraat worden afgesloten.

13:00 – 15:00 uur Expositie in de Leonarduskerk

14:00 – 16:00 uur. Middagmatinee in de Feesttent achter Café Restaurant Merkus

Onder het genot van een hapje en een drankje kan iedereen genieten van muziek uit de jaren 40 door de Andrew Sisters coverband DejaVu.

Entree gratis, consumpties voor eigen rekening.

Zondag 22 september.

10:00 – 11:00 uur. Oecumenische dienst in de Leonardus kerk met o.a. muziek van Con Amore en zang van het Leonardus koor en Ceciliakoor uit Lent.

11:15 uur. Koffie met een broodje in de feesttent.

12:15 uur. Opstellen voor de optocht naar de Waaldijk voor het onthullen van het fotopaneel over Oosterhout in de oorlogsjaren. Ook zal er een DUKW meerijden, zie foto. Een DUKW is een amfibisch voertuig welke in de periode september 44 tot maart 45 veelvuldig werd gebruikt in de Overbetuwe.

12:30 onthulling fotopaneel op de Waaldijk ter hoogte van de nieuwbouw in de Hoge Wei.

Na afloop is er gelegenheid tot napraten in de Feesttent en is de Leonardus kerk weer open voor een bezoek aan de expositie (geopend van 13:00 – 15:00 uur).

Het is maar 1 keer 75 Jaar Bevrijding Oosterhout, beleef ook deze unieke ervaring mee, hoor de verhalen, herdenk mee, zie de WOII voertuigen en tanks van dichtbij, hoor de speciale muziek voor deze gelegenheid en loop mee, samen met de vele andere Oosterhouters, in de diverse optochten zodat wij nooit zullen vergeten.

Om de festiviteiten op 20, 21 en 22 september meer luister te geven vragen we iedereen om op deze dagen de Nederlandse vlag uit te hangen.

Om de zaterdagochtend activiteiten in goede banen te kunnen leiden hebben wij dringend diverse verkeersregelaars nodig. Dit varieert van 1 uur tot een paar uur. Heb je interesse of heb je vragen hierover, mail dan even naar historischekringoosterhout@gmail.com

De jaarlijkse excursie wordt gehouden op 16 november,

zet deze datum alvast in de agenda, nadere info volgt.